Alle der har læst med her hos mig og som kender lidt til mig ved at mit bedste job nogensinde var på Roskilde fødegang. Jeg har oplevet livet der hvor det er allersmukkest men også allermest tragisk. Der hvor der bliver skabt minder for livet. Jeg har set familier blive til , jeg har set kvinder blive til mødre ,og mænd blive til fædre, og jeg har set det jeg vil betegne som verdens sejeste kvinder udfører det job de elsker.

Jordmødre er et helt specielt folkefærd, i min optik er de næsten uvirkelige og de besidder en evne som jeg forevigt vil misunde. Jeg har aldrig haft kollegaer før som dem ,de er næstekærlige ,rummelige og kan med den fineste ynde stå fuldstændig rolig i en presset situation.

Men jeg har også set de selv samme kvinder stå på 8 time uden vådt eller tørt, med fosterfedt i håret og sveden haglende af dem imens de tager imod det 3 barn på en vagt og kigger op mod uret , for at konstaterer at de heller ikke i dag nåede hjem til deres egne børn for at sige godnat.

For en fødsel er ikke “bare” at stå i fodenden af sengen og guide kvinden til at presse vidunderet ud i verden, det er timelange observationer af hjertekurver , blodtryk og vemængder. Det er psykologisk førstehjælp til de vordene forældre der har brug for nærvær og kontakt. Det er den konstante vurdering om der kan tilbydes endnu en fødende ind på fødegangen , vel vidende at en fødsel kan ingen ikke engang en jordemoder forudse. For når mængden af fødende overstiger antallet af jordemødre på vagt, så starter kampen med uret, hvad nu hvis de mod forventning føder på samme tid ? Hvem kan undvære en jordemoder på stuen og i nogle timer nøjes med en Sosu ligesom jeg ? Hvad hvis den fødende på stue 1 begynder at bløde efter fødslen imens den fødende på stue 4 får pressetrang ? Og hvad nu hvis barnet på stue 7 sidder fast og skal tages med sugekop imens der ringer endnu en fødende med vandafgang på døren ? Ingen er tjent med at stå i den situation , for alle også jordmødrene fortjener gode fødsler.

Med tiden mister vi flere og flere af de dygtige jordmødre fordi deres arbejdsforhold er så dårlige, de vælger deres familie til og drømmejobbet fra. Hvor er det sørgeligt at ingen ser hvor meget de kæmper, de kæmper for os alle for vi har alle aktier i de nyfødte borgere , det er vores alle sammens ansvar at det ikke som så meget andet bliver glemt . Og så er det vel også på sin plads at vores jordemødre bliver lønmæssigt kompenseret for det kæmpe ansvar de har ? Kan du måske sætte en pris på din fødsel ? Jeg vil aldrig kunne sætte en pris der vat høj nok for min titel som mor , og hvis vi er uheldige så er der med tiden ikke mange jordemødre tilbage og hvem skal så hjælpe vores børn til verden ?

Jeg savner Roskilde fødegang hver eneste dag , for jeg ved at de timer jeg var på job der hjalp jeg en jordemoder med mere tid til en fødende ,og det var en gave for mig at stå på første parket til deres arbejde.

Men nu håber jeg at hjælpe med at sætte fokus på at de kan få bedre arbejdsforhold og vores fødende kan få bedre fødsler.

Hvis du vil hjælpe så kan du hos Lillemor og Cana se meget mere om jordmødrenes kamp.

#givostidmedenjordemoder

#minjordemoderermereværd